Meest gestelde vragen

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterontharder of waterverzachter is eigenlijk een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Hij wordt geplaatst waar het drinkwater je woning binnenkomt. Meestal is dit de kelder of de garage. Onze Pentair toestellen werken volgens het principe van ionenuitwisseling: in een cilindervormige harsfles met harskorrels worden magnesium- en calciumionen (kalk dus) uitgewisseld met natriumionen. Na de reiniging is het water kalkvrij en kan het verdeeld worden naar de waterleidingen en de verwarmingsketel.

Heeft u een waterverzachter nodig?

De nood van een waterverzachter hangt vooral af van de waterhardheid in je regio. De waterhardheid zal sterk verschillen per regio. Je kan de hardheid van het water in jouw stad of gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf.

Check hier de waterhardheid in uw gemeente

Heeft u waterverzachter onderhoud nodig?

Ja, een waterverzachter heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen. Een waterverzachter onderhoud kan je bij de meeste bedrijven bij de plaatsing meteen ook een onderhoudscontract afsluiten. Hierdoor zal de prijs per onderhoud normaal gezien lager liggen dan een eenmalige onderhoudsbeurt door een ander bedrijf.

Voordelen van een waterverzachter?

Bij huishoudtoestellen die water verbruiken vergroot de levensduur zoals van wasmachines, koffiezetapparaten,… Als het water te hard is, zal er kalkaanslag optreden. Kalk zorgt ervoor dat de levensduur van deze apparaten minder lang wordt. Door het water te ontharden met een waterverzachter zal er namelijk minder tot geen kalk meer aanwezig zijn in het water. Dit betekent dat er minder kalk in uw toestellen zal aanwezig zijn.

Bij het gebruik van zacht water verbruikt u ook minder wasproducten. Wasmiddelen werken beter in onthard water. Ook uw energieverbruik zal lager zijn bij het gebruik van zacht water. Hard water en kalkaanslag vertragen het verwarmingsproces in de cv-ketel en andere huishoudtoestellen. Verwarmingselementen waar kalkaanslag aanwezig is zullen meer energie verbruiken. Dit vermijdt u met het gebruik van een waterverzachter.

Alle voordelen van een waterontharder nog eens op een rijtje:

• Energiebesparing
• Apparaten gaan langer mee
• De smaak van koffie, thee en limonade komt beter tot zijn recht
• Besparing op wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en zeep
• Beter voor de huid, vermindert uw eczeem klachten
• Langere levensduur van kranen en douchekoppen
• Uw badkamer en keuken blijven langer stralend mooi
• Geen dure ontkalkingsproducten meer nodig
• Gemak: tijdbesparend in al uw schoonmaakwerk
• Comfort: zacht water, een genot voor uw lichaam
• Altijd een schonere en zachtere was
• En bovendien ook nog eens goed voor het milieu!

Wat kost een waterverzachter?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een waterverzachter bepalen. Zo zijn er twee types ontharders namelijk: mechanische en elektronische ontharders. Waarbij de prijs van een mechanische ontharder goedkoper is dan een elektronische ontharder. Daarnaast is ook de capaciteit van het toestel een bepalende factor. Ook uw levensstijl heeft een invloed op de keuze van het type toestel.

Wat houdt een waterverzachter onderhoud in?

Een waterverzachter onderhoud bestaat uit verschillende delen. Hier geven we alvast enkele zaken mee die moeten gecontroleerd worden om de goede werking van de waterontharder te verzekeren.

1) Het meten van de waterhardheid: om zeker te zijn dat de waterverzachter nog goed werkt wordt de hardheid van het water gemeten. Als het water te hard blijkt, dan wijst dit op een slechte werking van de waterverzachter.

2) Onderdelen controleren en reinigen: het is natuurlijk van groot belang dat de onderdelen van het toestel nog in goede staat zijn. De injectoren, de kleppen, de filter… worden dan ook aan een controle onderworpen en gereinigd. Indien een onderdeel niet meer goed blijkt te werken of kapot is, wordt het vervangen.

3) Waterverzachter ontsmetten: om bacterievorming te voorkomen wordt het toestel in de meeste gevallen gedesinfecteerd. De harsen worden hierbij ook gereinigd. Er zijn echter waterontharders waarbij dit niet nodig is.

4) Zoutreservoir reinigen: het zout speelt een erg belangrijke rol bij de werking van het toestel. Het zorgt er namelijk voor dat de verzadigde harsbolletjes kunnen regenereren. Het zout kan echter gaan aankoeken. Daarom is het van belang om het zoutreservoir regelmatig te reinigen.

5) Goede afstelling van de waterontkalker: om een goede werking van het apparaat te garanderen moet alles goed afgesteld staan. Het zoutverbruik is hierbij bijvoorbeeld een belangrijk punt.

Hoe de waterhardheid testen?

Je kan enkele zaken doen om de waterhardheid te testen. Een eenvoudig middeltje om thuis zelf te testen is door een klein potje te nemen en er wat water in te doen. Nadien voeg je bij dat beetje water een druppeltje wasmiddel toe en nadien schudden maar! Merk je dat het water snel en goed begint te schuimen? Hier mag je er van uitgaan dat je zacht water bezit. Schuimt het water in beperkte mate dan is het te hard. Hoe hard is nu hard water? De waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse (°F) of Duitse graden (°D). Volgens de Vlaamse Drinkwaterwetgeving is de voor de hardheid van het water een maximum opgenomen van 67 °F.

Je kan op het internet of bij je gemeente zelf de gegevens opvragen over de hardheid van het water in jouw gemeente. Uiteraard is het beter om zelf de test te doen door een teststrip even onder te dompelen in het water. Nadien kan er op basis van de verkleuringen bepaald worden wat het resultaat uiteindelijk is. Als laatste kan je ook beroep doen op Soft Water Solutions die de hardheid van het water komt analyseren bij u thuis.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

Een waterontharder verdient zichzelf terug. Hoelang duurt dat dan? Dat hangt helemaal af van het aantal personen in uw huishouden en uiteraard hoeveel water u verbruikt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de kostenbesparing van een waterontharder.

Gemiddeld genomen spaart u op jaarbasis per persoon: €125 euro.
Heeft u een gezin van 4 personen? Dan bespaart u per jaar ongeveer €500 euro.

Dit bedrag hebben wij als volgt berekend:

1. Energieverlies (€87,50 euro voor 4 personen)
Door water volledig te ontharden kan er jaarlijks en per persoon 7,1 M³ aan gas worden bespaard. Voor een 4-persoons huishouden komt dit neer op 20 euro per jaar.

Stroomkosten voor hetzelfde gezin kunnen jaarlijks met 40 euro verlaagd worden en de kosten voor het onderhoud van de centrale verwarming dalen met 27,50 euro.

2. Zeep en (vaat)wasmiddelen (€414 euro voor 4 personen)
Wanneer je gebruik maakt van onthard water, kan je tot maar liefst 50% besparen op zeep, wasmiddelen en andere schoonmaakmiddelen. Gemiddeld genomen gebruikt een 4-persoonshuishouden €828 per jaar aan schoonmaakmiddelen. Door onthard water wordt dit dus met de helft verminderd!

3. Kleding en huishoudelijke apparaten gaan langer mee (overige besparing)
Ontkalkt water zorgt ervoor dat kleding minder snel dunner wordt. Daarnaast gaan huishoudelijke apparaten minder snel kapot omdat er geen kalk om het koelelement komt te zitten. Wat je hier exact mee bespaard is moeilijk te zeggen omdat dit heel erg afhangt van wat soort kleding je draagt en hoe duur de huishoudelijke apparaten zijn. We durven met zekerheid te zeggen dat je in ieder geval €125 euro p.p. bespaart op jaarbasis.

Een waterverzachter zelf installeren, moeilijk?

Zelf uw waterontharder installeren? Dat is heel makkelijk te doen! In onze installatiekitten zitten alle materialen die nodig zijn bij het installeren van het product. Er zit ook een duidelijke handleiding bij die stapsgewijs de installatie uitlegt. Heeft u toch nog vragen over het installeren? Neem dan contact op met onze klantenservice via de contactpagina.

Uw waterverzachter laten installeren?

Ook dat kan. Wij hebben techniekers in gans België. Zij kennen onze systemen, komen graag bij u kijken en installeren uw ontharder met vakmanschap. De kosten hiervan vallen goed mee. Wilt u gebruik maken van deze installatieservice? Neem ook dan even contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat er heel snel een installateur bij u langskomt.

Kan ik kosten besparen met een waterontharder?

Ja. Kalkaanslag zorgt voor een extra ongewenste isolatielaag rondom het verwarmingselement in uw waterketel, boiler en wasmachine. Het dagelijks opwarmen van water kan daardoor wel tot gemiddeld 30% meer aan energie gaan vragen. Dus ook een hogere energierekening.

Niet alleen lagere energiekosten, ook bespaart u op reinigingsmiddelen en zepen met een waterontkalker.

Is een waterontharder goed voor het milieu?

Wat dacht u van: met zacht water geen dure vaatwastabletten meer nodig en ook geen zout. Met beduidend minder glansspoelmiddel heeft u toch een glanzende vaat. Makkelijk, minder milieu belastend en ook nog eens goedkoper.

Ook weg met de dure ontkalkingsmiddelen.

Heeft een waterontharder zin als ik al veel kalkaanslag heb?

Nu vraagt u zich misschien af: heeft een waterontkalker wel zin heeft als ik al veel kalkaanslag in mijn bestaande leidingen en apparatuur heb? Zeker wel, zult u merken.

Reeds aanwezige kalkaanslag, dat lost echt langzaam op en maakt uw verwarmingselementen verlost van de energieverslindende kalkaanslag.

Soms krijgen wij van een klant te horen nadat het systeem enkele dagen in werking is, “wij hebben nog steeds kalkaanslag…, hoe kan dat?”. Nadat wij dit uitgelegd hebben, bellen we die klant later nog eens terug en krijgen dan een blije klant aan de telefoon. Weg kalkaanslag. Minder zeepgebruik.

Je antwoord niet gevonden?

Vraag het aan onze technisch commerciële adviseurs. Zij zijn er om te helpen!

    * Verplichte velden